PASSAT B7 3C 2.0 140 PS CFFB ECU REading error KESS KTAG
Register
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 20
  1. #1
    DK Veteran
    Join Date
    Dec 2016
    Location
    Poland
    Posts
    327
    Thanks
    199
    Thanked 30 Times in 24 Posts
    Downloads
    6
    Uploads
    0

    Default PASSAT B7 3C 2.0 140 PS CFFB ECU REading error KESS KTAG

    HI!

    I have bought an reworked KESS AND KTAG from this forum user... from: @heteromies.

    I want to read the Passat B7 2010 2.0 140PS CFFB

    And... If i try to do the ID throught KESS>> OBD then i get that it is uknown ECU.....

    Then i tried to get ECU out and tried to do it TRICORE using KESS:
    IMG_20170601_140003 (Kopiowanie).jpg

    IMG_20170601_140008 (Kopiowanie).jpg
    but i get this info...
    Comunication line not present or corrupted
    IMG_20170601_135943 (Kopiowanie).jpg


    I also tried to use KTag and still the same...

    I always get:
    "Comunnication error with the ECU, control all connections..."



    I have checked 3 times the soldering and it should be ok, moreover i dissolder the iwres go to car and the Car Works normally so ECU is still good.

    I resolder it one more time having checked everything but still the same..


    Can I try to do it like this:
    VAG_EDC17C46_TC1767_Int_DE.jpg

    so solder a 3 resistors and connect only to pins? Whithout grey and blue crocodile?


    Any TIPS how to solve it?


    Thanks in advence
    Kuba
    Attached Images Attached Images

  2. #2
    DK Veteran

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    EUROPE
    Posts
    1,053
    Thanks
    238
    Thanked 136 Times in 118 Posts
    Downloads
    67
    Uploads
    0

    Default

    with kess after unknown ecu the tool said procceed anyway?what is your fw?

  3. #3
    DK Veteran

    Join Date
    Aug 2015
    Posts
    821
    Thanks
    85
    Thanked 251 Times in 215 Posts
    Downloads
    30
    Uploads
    0

    Default

    so solder a 3 resistors and connect only to pins? Whithout grey and blue crocodile?
    well that gray boot wire is basicly gnd...Maybe you have bad tricore 14P600KT02 cable if getting same connection error on two devices, did you checked it? at least +12 on reds and gnd on black and boot wires...


    edit: on the other hand i think you should be able to ID it over OBD , did you tried your kess on any other can ecu?
    Last edited by dtip; 2nd June, 2017 at 01:08 AM.

  4. #4
    Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Germany
    Posts
    62
    Thanks
    14
    Thanked 5 Times in 4 Posts
    Downloads
    23
    Uploads
    0

    Default

    CFFB Engine is ecu edc17c46. Try to go over protocols and not over the vehicle list. Try to use protocol for tprot. Must work 100%

  5. #5
    V.I.P. Member
    smirnoff_rules's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    birmingham
    Posts
    9,434
    Thanks
    488
    Thanked 994 Times in 547 Posts
    Downloads
    248
    Uploads
    16

    Default

    has u tried protocol 199
    any information provided is for educational/experimental purposes only.

  6. #6
    Top Poster
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    159
    Thanks
    66
    Thanked 44 Times in 31 Posts
    Downloads
    7
    Uploads
    0

    Default

    How the others write before. Dont use the car list. Try to read over protocols, works with my kess too only in this way. And maybe you wouldnt be able to read if you go normal on the read button. Than you have to use Tools>Backup or direct Backup.

  7. #7
    DK Veteran
    Join Date
    Dec 2016
    Location
    Poland
    Posts
    327
    Thanks
    199
    Thanked 30 Times in 24 Posts
    Downloads
    6
    Uploads
    0

    Default

    Hi, so that:
    kospoz
    Yes i have said ok and preceed anyway.

    @dtip
    No i haven.t tried to use it with other car but will try an see if it works.

    i havent checked 12 and Gnd but think it should be ok if i buy rework versin from DK member.

    @scheitan @ smirnoff rules
    i haven't tried but will try in a minute

    @4nubis

    thank allot will try now to do it now ill post the result


    I haven't replied so long beacouse have forgoten to add notification.

    Thanks



    EDIT:
    have tried to do it throught protocols:
    the same.. cannot do ID


    I have checked the GND and 12V its ok.
    Last edited by kubuswujo; 2nd June, 2017 at 01:22 PM.

  8. #8
    DK Veteran
    Join Date
    Dec 2016
    Location
    Poland
    Posts
    327
    Thanks
    199
    Thanked 30 Times in 24 Posts
    Downloads
    6
    Uploads
    0

    Default

    I have checked CAN ON AUDI A4 B8 2.0 CR 143 PS and ID throught CAN is ok....\

    wireing is also ok.... and soldering in my opinio also.


    What do You mean Protocol 199??

    I do:
    Protocols>>K-Tag>Bootloader TRicore>>BOSCH EDC17 VAG TPROT 8/10 (FAMILY 268)>>
    ● Plug-in 269: EDC17 C46 IROM TC1767 TPROT>>DIRECT>269 C46>READ


    and always the same... not readed ID;/;/;




    NEXT EDIT:/;/;/;/;/:

    I HAVE DISCONNECTED NOW THE PINS and desolder the wires and take THE ECU to Vehicle to look if it still START..... AND NOW THE MOTOR Will not start ANY MORE,

    I have tried to dissconnect it and reconect, to look on soldering ob board etc. The car didn't see the ECU. I think that ECU is dead;/;/;/



    How can i repair it?


    1. Should i buy a "new" used ECU EDC17c46 from another CFFB 2.0 ENGINE?
    2. Ok, if i musst then I wil do it but will I program it using CAS?
    3. Where from should I get good and working ECU Files?



    Can someone please help me? Can Pay for help but want to learn for a future how to do it ;D




    THANKS IN ADVANCE,
    Kuba
    Last edited by kubuswujo; 2nd June, 2017 at 04:07 PM.

  9. #9
    DK Veteran

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Europe
    Posts
    1,325
    Thanks
    211
    Thanked 527 Times in 261 Posts
    Downloads
    42
    Uploads
    0

    Default

    First get good tool to read ecu ln boot mode
    You need other ecu with same Hardware number
    Find tuner for immo off on ecu

    Look like so

    IMG-20170318-WA0022.jpg

    IMG-20170318-WA0018.jpg
    IMG-20170318-WA0024.jpg
    Last edited by bersch8688; 2nd June, 2017 at 07:59 PM.

  10. #10
    Top Poster
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    159
    Thanks
    66
    Thanked 44 Times in 31 Posts
    Downloads
    7
    Uploads
    0

    Default

    Damn...sounds bad. Did you make a mistake when you opened the ecu?

    Watch on it maybe you lost a part like a resistor or something else.

  11. #11
    V.I.P. Member
    smirnoff_rules's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    birmingham
    Posts
    9,434
    Thanks
    488
    Thanked 994 Times in 547 Posts
    Downloads
    248
    Uploads
    16

    Default

    should always try edc17 pro199 first its in normal vag not tprot , l have done 2013 skoda with 199 , you must of damaged or connected wires wrong to kill it , u need one now the same in every way all the same numbers , even a dead ecu should work in boot mode tho , best to have a backup read at least to use on other ecu

    soldering is to risky and close to chip too , pins is the only way to be safe , and a shit ?50 kess is not the way to flash customers cars
    Last edited by smirnoff_rules; 2nd June, 2017 at 10:53 PM.
    any information provided is for educational/experimental purposes only.

  12. #12
    DK Veteran
    Join Date
    Dec 2016
    Location
    Poland
    Posts
    327
    Thanks
    199
    Thanked 30 Times in 24 Posts
    Downloads
    6
    Uploads
    0

    Default

    Quote Originally Posted by bersch8688 View Post
    First get good tool to read ecu ln boot mode
    You need other ecu with same Hardware number
    Find tuner for immo off on ecu
    Ok so i should buy a another used ECU and read this ECU in boot mode
    (I tried not on the BDM but DIRECT CONNECTION but nothing happend)
    ;/;/;/;/
    (what if i solder my pins to connections for BDM on board?) it should go good i think.

    Now I now that the fast as i ca i should buy a BDM FRAME;/

    and in readed file make immo of and then write in Recovery mode on new one Yes?


    Thanks!


    Damn...sounds bad. Did you make a mistake when you opened the ecu?


    Watch on it maybe you lost a part like a resistor or something else.
    No... after opening it and ttrying one day of reading it I desolder the ECU and connected it to Vehicle and everything was good (Auto started).

    I think that i have soldered it and desolderd pins 10 times to be sure that it is good and there is no connection beetween gray and blue wire.
    And then sth goes wrong...
    Or my K-tag/Kess has made sth wrong......


    should always try edc17 pro199 first its in normal vag not tprot , l have done 2013 skoda with 199 , you must of damaged or connected wires wrong to kill it , u need one now the same in every way all the same numbers , even a dead ecu should work in boot mode tho , best to have a backup read at least to use on other ecu

    soldering is to risky and close to chip too , pins is the only way to be safe , and a shit ?50 kess is not the way to flash customers cars
    Ok but kann You tell me how to read it with a "PRO199" for my future?

    Yes and it is strange that i cannot read it in boot mode i will buy now the BDM FRAME for sure!!!

    I have Bought the reworked version from DK Forum memeber and have Payied for K-Tag not 50$ but 500$ to be sure that it is reworked and will not damege customers cars. The same with Kess v2.
    I thought that If i Pay someone from DK member 10 times more than I will get the good working Interface.

    Ok, the only solution is now to buy an Other ECU and try and try to read this one

    but how to read in PRO199 Mode? for future

  13. The Following User Says Thank You to kubuswujo For This Useful Post:

    cawadany (4th June, 2017)

  14. #13
    V.I.P. Member
    smirnoff_rules's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    birmingham
    Posts
    9,434
    Thanks
    488
    Thanked 994 Times in 547 Posts
    Downloads
    248
    Uploads
    16

    Default




    last on list

    any information provided is for educational/experimental purposes only.

  15. The Following 2 Users Say Thank You to smirnoff_rules For This Useful Post:

    gazvts (4th June, 2017),kubuswujo (5th June, 2017)

  16. #14
    DK Veteran
    spychu14's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    POLAND
    Posts
    465
    Thanks
    60
    Thanked 147 Times in 88 Posts
    Downloads
    22
    Uploads
    0

    Default

    Skąd jesteś ?
    VAG

  17. #15
    DK Veteran
    Faraday's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    The dark side of the moon
    Posts
    2,314
    Thanks
    1,727
    Thanked 2,024 Times in 1,045 Posts
    Downloads
    38
    Uploads
    0

    Default

    have you connected ecu in car after you open to check if everything is ok?

  18. The Following User Says Thank You to Faraday For This Useful Post:

    kubuswujo (5th June, 2017)

 

 
Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •